> Info>Keuzehulp> Keuzehulp klimtouwen

Klimtouwen

Je klimtouw is het allerbelangrijkste onderdeel van je uitrusting. Als je je zekerapparaat laat vallen, kun je altijd nog met een halve mastworp zekeren. Zelfs als je je gordeltje vergeten bent, kun je daar met een schlinge of een stuk oud touw nog wat van maken. Je touw echter is essentieel! Daarom deze pagina om je te helpen de juiste keuze te maken. 

Kies de juiste klimtouwen uit onze selectie

Dynamisch enkeltouwDynamisch enkeltouw

Dynamische enkeltouwen worden het meest gebruikt. Voor sportklimmen in goedbehaakte gebieden is het gebruik van een enkeltouw ideaal. Ook voor goedbehaakte multi-pitch beklimmingen is het gebruik van een enkeltouw het overwegen waard: het maakt de touwhandelingen veel eenvoudiger en uiteindelijk is het lichter om een 70 of 80m enkeltouw mee te nemen dan een 60m dubbeltouw. Bij Alpiene beklimmingen volstaat het over het algemeen om een enkeltouw mee te nemen. Belangrijk hierbij is om een touw te nemen met een impregnering en extra weerstand tegen vuil! (Vuil en UV-licht zijn de grootste vijanden van je touw!) De grootste overweging die je moet maken bij beklimmingen met een enkeltouw is de benodigde lengte: voor sportklimmen enkele touwlengtes is de lengte irrelevant, zolang het touw maar lang genoeg is. Daarom is een 80m of zelfs 100m touw prima geschikt. Het restant klimtouw ligt immers altijd op de grond. Voor een multi-pitch beklimming of een Alpiene beklimming wordt het lastiger: daar draag je elke kilo natuurlijk met je mee. Hoe langer je touw, hoe groter de abseils die je kunt maken. Dit is met name voor multi-pitch beklimmingen een hele belangrijke factor voor je keuze. 

Kortom, enkeltouwen zijn te gebruiken bij: 

 • Sportklimmen van enkele touwlengtes
 • Multi-pitch beklimmingen
 • Alpiene beklimmingen
 

DubbeltouwDubbel- en tweelingtouwen

Dubbel- en tweelingtouwen zijn gecombineerd de meest veelzijdige touwen, omdat de twee strengen je meer mogelijkheden voor gebruik bieden. Belangrijk is om uitleg te geven bij de verschillende soorten, aangezien in het Nederlands de termen "dubbeltouw" en "tweelingtouw" gebruikt worden, maar in het Engels de termen "double ropes", "twin ropes" en "half ropes" door elkaar gebruikt worden. 


Half Ropes In het Nederlands noemen we deze touwen dubbeltouwen. (In het Engels meestal "half ropes" genoemd.) Deze touwen zijn sterker dan tweelingtouwen en mogen dus los van elkaar gebruikt worden (zie voorbeeld). 

Twin RopesDeze touwen noemen we tweeling touwen. (In het Engels meestal "twin ropes".) Deze touwen moeten altijd samen gebruikt worden, omdat een enkele streng niet voldoet aan de normen om een grote vol in te maken. Tesamen doen de touwen dat wel. 

 

Vanwege ontwikkelingen op materiaalgebied tijdens de afgelopen jaren voldoen de meeste touwen aan zowel de normen voor dubbel- als voor tweelingtouwen. (Dit geldt wel voor alle dubbeltouwen die we bij Igoko verkopen.) Controleer dit wel goed!

Dubbeltouwen hebben een aantal voordelen:

 • De mogelijkheid om veel langere abseils te maken.
 • Touwwrijving kan verminderd worden bij routes met een onregelmatig verloop door de touwen om en om in te clippen.
 • De kans op een grote voorklimval wordt minder: met één streng clip je de slecht bereikbare plaatsing. De afstand tot je laatste zekering wordt niet groter, omdat daar de andere streng nog loopt.
 • Dubbeltouwen bieden ook een grotere veiligheid in ruw terrein, omdat de kans kleiner is dat beide touwen beschadigd raken. Meestal raakt het touw dat op spanning staat bij een val beschadigd. Het andere touw staat niet onder spanning en zal dus niet beschadigd raken.
 • Om deze reden worden dubbeltouwen ook altijd aanbevolen met ijsklimmen. Je werkt met erg veel scherpe materialen en wilt dus niet het risico wilt lopen om een enkeltouw te beschadigen door een slecht geplaatste trap met je stijgijzers.
 • Dubbeltouwen bieden de mogelijkheid om met één voorklimmer en twee naklimmers te klimmen. 

Een nadeel van dubbeltouwen is dat de touwhandelingen ingewikkelder worden: het vraagt meer van de zekeraar (doordat deze soms meer van de ene of juist de andere streng moet uitgeven), meer handigheid op de standplaats (het wordt snel een zooitje) en de klimmer moet bewuster bezig zijn met zijn zekeringen/touwhandelingen. Uiteindelijk is een dubbeltouw vaak ook iets zwaarder (per twee) dan één enkeltouw.

Kortom: dubbeltouwen bieden een breed scala aan mogelijkheden, die met name bij meer avontuurlijke beklimmingen tot zijn recht komen. 

Te gebruiken bij:

 • Multi-pitch beklimmingen
 • Alpiene beklimmingen
 • IJsklimmen
 

Levensduur 

Zoals hierboven al aangegeven, is je touw het meest essentiele onderdeel van je hele uitrusting. Daarom is het belangrijk om je klimtouw goed te onderhouden. Als je klimtouw bijvoorbeeld vies is geworden doordat het in de modder en prut heeft gelegen of als je touw dikke zwarte strepen op je handen nalaat, is het goed om je touw nadien te wassen. Als je klimtouw in contact met zeewater is gekomen, moet je je touw altijd wassen! Het is mogelijk om je touw in de wasmachine te wassen of met de hand. Was je touw nooit met heet water en droog het ook niet met hitte of zonlicht. Hitte en UV-licht kan je touw beschadigen. Voor een goede handleiding over het wassen van je touw, kun je op deze site kijken. 

Zorg dat je je touw regelmatig controleert op beschadigingen. Deze kunnen ongemerkt worden aangebracht en kunnen levensgevaarlijk zijn. Pas op met zijwaartse bewegingen als het touw op spanning staat (laten zakken/abseilen), aangezien het touw dan makkelijk kan beschadigen op een scherp randje. Als je vooral veel enkele touwlengtes klimt, wissel dan regelmatig van kant die je gebruikt. Leg je touw altijd in de schaduw, als dit kan. Gebruik een touwzak om te voorkomen dat je touw onnodig in de prut ligt. Bij enkele touwlengtes zul je niet snel een normval maken (dan lig je immers op de grond), maar het zou kunnen als je bijvoorbeeld vanaf een richel opstart. Bij multi-pitch of Alpiene beklimmingen is er een reële kans op een normval. Soms is het onduidelijk wat nu echt de valfactor is, neem dan geen risico en noteer een normval erbij. Schrijf je touw altijd af als het aantal normvallen bereikt is. Schrijf je touw ook af als het niet meer handelbaar is, als de rek eruit is of als de mantel te los is gekomen van de kern. Comfort en handelbaarheid is uiteindelijk ook belangrijk. 

Kortom: zorg voor je touw, dan zorgt je touw voor jou! 
 

Natuurlijk adviseren we je ook graag persoonlijk over de verschillend touwen.