> Info>Keuzehulp> Keuzehulp klimhelmen

Soorten helmen

Bij klimmen moet veiligheid voorop staan. Een helm mag daarom niet ontbreken. Afhankelijk van je klimactiviteit kan je verschillende soorten helmen gebruiken. We leggen je graag de verschillen uit.

Kies de juiste klimhelm uit onze selectie

Hardshell helmHardcover helm

De traditionele en meestegebruike helm. Deze helm kan niet ontbreken in je basisuitrusting. De buitenkant is uitgevoerd in hard kunststof. Van binnen zit een systeem van banden. Hierdoor is er afstand tussen de helm en je hoofd, vergelijkbaar met een bouwhelm. De helm kan goed klappen opvangen van vallend materiaal, zoals stukken rots, ijs of klimuitrusiting Het raakt niet snel beschadigd, dus steenslag kan geen kwaad. 

Te gebruiken bij:

  • Multipitching
  • IJsklimmen

Softshell helmFoam helm

Deze helmen zijn lichter dan hardcover helmen. Foam helmen zijn gemaakt van een zachter materiaal dan hardcovers, namelijk polystyreen of polypropyleen schuim. De helm vangt klappen op door het indeuken van het foam. Door de zachtere buitenkant zijn deze helmen gevoeliger voor beschadiging tijdens transport. Daarom zijn ze ook minder geschikt om klappen van vallend materiaal op te vangen. De wanden van deze helm zijn beter geschikt voor het opvangen van klappen van de zijkant. Bij een val vangt dit de klap beter op als je met de zijkant van je hoofd ergens op valt.

Te gebruiken bij:

  • Sportklimmen

Pasvorm

Een helm moet natuurlijk goed zitten zodat je een hele dag comfortabel kan klimmen. Je wil bescherming die je niet belemmert. De meeste helmen zijn aan de binnenkant verstelbaar. Zo past de helm altijd goed. Let bij het afstellen van je helm op de volgende zaken:

  • Pas de helm zonder de kinband vast te zetten. Schud vervolgens met je hoofd. De helm moet dan al comfortabel blijven zitten.
  • Ga je in de kou klimmen? Let er dan op dat je onder je helm een muts kwijt kan.
  • Na het vastzetten van de kinband moeten de bandjes in een Y-vorm om je oren zitten, zonder dat ze gedraaid zijn.
  • Als je een rugzak draagt, check dan of je wel goed omhoog kan kijken.

Verlichting

Bij moderne helmen is het geen probleem om een hoofdlamp op de helm te bevestigen. Hierdoor kan je voor dag en dauw aan je tocht beginnen.

Levensduur

Een helm heeft niet het eeuwige leven. Zelfs als je goed voor je helm zorgt, adviseren we hem maximaal 10 jaar te gebruiken. UV licht doet veel onzichtbare schade aan kunststof. Hierdoor wordt het slapper en breekbaarder. Als je veel buiten in de zon klimt (en wie wil dat nou niet), schrijf je helm dan voor de zekerheid nog sneller af.

Uiteraard is je helm afgeschreven als deze door een val gedeukt, gescheurd of gebroken is. Maar ook als er geen zichtbare schade is na een val, kan je helm al niet meer veilig zijn. Als je een klap hebt gemaakt waarbij je denkt dat je helm zijn nut bewezen heeft, dan is het waarschijnlijk tijd om een nieuwe te kopen. Neem bij het uitzoeken van een helm je eigen veiligheid in acht en koop nooit een tweedehands helm. Je kan niet zien wat die heeft meegemaakt.

Controleer de volgende punten om lang te genieten van je helm:

  • Werkt de sluiting van je kinband goed?
  • Zijn de banden in je helm nog heel? Ook rafeltjes moet je goed in de gaten houden.
  • Berg je helm tijdens transport altijd goed op, zodat deze niet tegen harde objecten aanstoot.
 

Natuurlijk adviseren we je graag over de verschillende helmen