> Info>Keuzehulp> Keuzehulp Via Ferrata

Keuzehulp Via Ferrata uitrusting!

Klettersteigen is een vorm van klimmen die gigantisch aan populariteit wint! Het is een zeer toegankelijke manier om toch in heel erg steil terrein tochten te kunnen maken. Een Klettersteig-route wordt ook wel Via Ferrata (Italiaans: ijzeren weg) genoemd. Veel routes worden tegenwoordig ook uitgebreid met touwbruggen, netten en allerlei andere spannende onderdelen. Ondanks dat het een hele laagdrempelige manier van klimmen is, is het niet geheel zonder risico! Het is dan ook belangrijk om over de juiste kennis en kunde te beschikken. Misschien wel net zo cruciaal is het juiste materiaal en daarvoor is deze keuzehulp bedoeld! 

In onderstaande keuzehulp geven wij een advies over welk materiaal volgens ons bij uitstek geschikt is voor Klettersteigen met de bijbehorende overwegingen. 

Gordel

Voor gebruik bij een Klettersteig adviseren wij het gebruik van een heupgordel met toplus. Dit wil zeggen dat de inbindlus direct aan de heupgordel verbonden zit en naar boven wijst. Het voordeel hiervan is dat het inbindpunt hoger zit en dat het daardoor makkelijker is om het lichaam rechtop te houden bij een val. Zeker met een rugzak kan het gebeuren dat je omvalt en ondersteboven in je gordel komt te hangen. Bij een val tijdens een Via Ferrata betekent dit dat je je bovenlichaam ernstig kunt bezeren aan de rotsen.

Wij advsieren daarom: de Climbing Technology Explorer gordel. Deze gordel biedt ook een hoge mate van draagcomfort, dankzij de gevoerde heup- en beenlussen. 

Via Ferrata set

De Klettersteigset zelf is natuurlijk een essentieel onderdeel van je uitrusting. Vroeger was een touwrem de meest gebruikelijke valdemper in Klettersteigsets. Vanwege de hoge normen die tegenwoordig aan Via Ferrata-sets worden gesteld, is de touwrem niet meer geschikt: de val werd te abrupt gestopt. Op dit moment beschikken eigenlijk alle sets over een scheurstiksel als valdemper. Het principe hier achter is dat twee banden tegen elkaar genaaid zijn met stiksels die als bedoeling hebben om te scheuren bij een impact. Doordat deze banden losscheuren van elkaar wordt de val langzaam gestopt. 

De karabiners zijn zeer bepalend voor het gebruiksgemak van de Klettersteigset. Hierbij is het belangrijk voor de veiligheid dat de karabiners beveiligd zijn, zodat ze niet ongewild open kunnen gaan, maar de beveiliging moet niet het gebruiksgemak in de weg zitten. De beste Klettersteigkarabiners hebben een handpalmblokkering: deze blokkering wordt opgeheven zodra je in de karabiner knijpt, wat bij het overzetten van de karabiners eigenlijk automatisch gaat. Ook de lengte van de schlinges is belangrijk, omdat je voldoende reikwijdte wilt hebben.

Ons advies voor een Klettersteigset is de Singing Rock Tofana, omdat deze ruimschoots aan alle bovenstaande eisen voldoet!

Helm

Tegenwoordig zijn twee soorten klimhelmen verkrijgbaar: hard shell helmen of foam helmen. Beide helmen hebben voor- en nadelen, maar voor Klettersteigen adviseren wij helmen met een harde buitenlaag. De voornaamste reden is dat deze niet zo gevoelig zijn voor butsen en deuken, en daardoor veel langer mee gaat. Zeker met Klettersteigen wil je je hoofd nog wel eens stoten en het is zonde om daarvoor je (duurdere) foam helm te moeten afschrijven! 

Voor meer informatie over helmenkeuze hebben wij hier een aparte pagina!

Wij adviseren als helm de Singing Rock Kappa.

Overige uitrusting

De bovenstaande uitrusting is het absolute minimum, maar daarnaast zijn er een hoop producten die bij een Klettersteig benodigd zijn, zoals bijvoorbeeld handschoenen. Omdat je bij een Via Ferrata veel met staalkabels werkt die kleine braampjes en uitstekende scherpe delen kunnen hebben, moet je je handen beschermen. Wij adviseren hiervoor handschoenen met vrije vingertoppen, zodat je nog wel gevoel hebt aan de rotswand. Het moeten natuurlijk ook stevige slijtvaste handschoenen zijn. De handschoenen van Climbing Technology zijn hiervoor bijvoorbeeld uitermate geschikt! 

Naast de handschoenen zijn er allerlei meer algemene uitrustingstukken, zoals een geschikte rugzak. Voor de meeste Klettersteig tochten is een goede dagrugzak nodig, die niet te groot en te zwaar is, maar wel voldoende ruimte biedt voor onder andere extra kledingen eten. Een 35 liter rugzak is hiervoor een mooi formaat: de Climbing Technology Granite bijvoorbeeld! 

Daarnaast heb je nog meer algemene artikelen nodig, maar deze zijn de meest specifieke technische spullen. Hopelijk heb je hier iets aan gehad. Heb je nog vragen of opmerkingen? Twijfel niet om ons te mailen