> Info>Keuzehulp> Keuzehulp eerste Alpiene cursus

Keuzehulp Alpiene cursus!

Ga je voor het eerst een Alpiene cursus doen? Vaak is het dan moeilijk om je materiaal te kiezen, omdat veel artikelen helemaal nieuw voor je zijn. In deze keuzehulp geven we een aantal tips met betrekking tot het kiezen van de juiste gordel, pickel en stijgijzers.  

Gordel

Voor Alpiene gebruik stel je iets andere eisen aan een gordel dan bij bijvoorbeeld sportklimmen. Voor een Alpiene tocht wandel je het grootste deel van de tijd met je gordel en zul je weinig in je gordel hangen of vallen. Daarom is het belangrijk dat de lussen zo zitten dat ze niet langs je benen schuren. Het is fijn als de beenlussen over gespen beschikken, zodat ze nooit te strak zitten, wat voor broek je ook draagt. Als de heupband over twee gespen beschikt, kun je de gordel altijd symmetrisch krijgen, wat voor jas je ook draagt.

Voor Alpien gebruik adviseren wij de Singing Rock Midi. De gespen van de Midi zijn gemakkelijk uiteen te nemen, zodat de hele gordel omgedaan kan worden zonder dat je erin hoeft te stappen. Dit maakt het mogelijk om de gordel aan te doen met skis of stijgijzers nog aan.

Pickel

Je pickel is een belangrijk werktuig in Alpiene terrein. Je gebruikt hem als hulpmiddel tijdens het klimmen en wandelen, je gebruikt hem om te remmen in de sneeuw, als dode man, om treetjes te hakken, om over te zekeren in de sneeuw, en zo voorts. Een pickel moet lang genoeg zijn, zodat je hem op een steile helling goed kunt gebruiken. Wat is de juiste lengte? Globaal hulpmiddel is dat als je je pickel met gestrekte arm langs je lichaam houdt, de punt van je pickel ongeveer ter hoogte van je enkel moet hangen.

Verder is het belangrijk om een technische pickel te kopen, met de juiste doorn om bij het klimmen te kunnen helpen. Hij moet ogen hebben, zodat je karabiners kunt bevestigen aan de boven en onderzijde van de steel. Een zeer geschikte pickel is de Climbing Technology Hound G. Een klassieke pickel, zeer licht, maar toch technisch! 

Stijgijzers

Je stijgijzers zijn uiteraard onmisbaar. Voor Alpiene touren moet je veelzijdige stijgijzers hebben, die lekker wandelen, maar ook voor technische passages goed te gebruiken zijn. Stijgijzers zijn nagenoeg allemaal tegenwoordig 12-punts modellen. De voornaamste variatie zit in het formaat en de vorm van de voorpunten. Daarnaast verschilt de wijze van bevestiging: klassiek, semi-automatisch of automatisch. De meest gangbare stijgijzers zijn semi-automatische modellen, omdat bijna alle C- en D-schoenen tegenwoordig een stevige rand achterop de schoen hebben voor de snelsluiter aan de achterzijde. Deze zitten dan ook als een huis. Aan de voorzijde maak je de stijgijzers vast met een klassieke lus. Voor perfecte allround stijgijzers met anti-stolplaten adviseren wij de Climbing Technology Nuptse. Bijkomend voordeel van deze stijgijzers is dat ze zeer zacht geprijsd zijn!