> Info>Keuzehulp> Click-up uitleg

Over de click-up

We krijgen de laatste tijd regelmatig vragen over de click-up en de daarbij te gebruiken karabiner. Deze vragen nemen wij heel serieus, het is tenslotte de verantwoordelijkheid van de gebruiker om zich goed op de hoogte te stellen van de werking van het zekerapparaat dat hij gebruikt en onze verantwoordelijkheid als verkoper om hem daarover te informeren. De meeste ongelukken gebeuren door onvoldoende kennis van de werking van een apparaat, met name als het apparaat gebruikt wordt in een voor de gebruiker nieuwe situatie. Daarom hebben wij een kernachtig artikeltje geschreven over de click-up. 

Werking
De Click-up werkt op basis van zijn vorm. Deze zorgt ervoor dat als het remtouw omlaag is en het klimtouw aangetrokken wordt, het apparaat kantelt en zo het touw in een extreme hoek drukt. De wrijving die hierbij ontstaat, zorgt voor een complete blokkering. Het remtouw moet dus wel naar beneden gehouden worden om de Click-up te laten blokkeren. Als je het remtouw omhoog houdt, loopt het touw eigenlijk alleen over de karabiner en grijpt het apparaat niet aan. Deze eigenschap is heel erg prettig bij het zekeren van een voorklimmer, maar je moet hier wel bewust van zijn. Het komt erop neer dat als je de manier van zekeren aanhoudt die je altijd gebruikt bij het zekeren met een acht, tuber of halve mastworp, dan werkt het apparaat perfect. 

Normale positieGeblokkeerde positie

Karabiner
Zoals je kunt zien, is het belangrijk voor de werking van de Click-up dat deze vrij kan bewegen. Daarom werkt het apparaat niet naar behoren bij gebruik met karabiners met een plastic kapje of bij D-vormige karabiners. Het moet dus een HMS karabiner zijn. Ook belangrijk is de dikte van de karabiner: een karabiner die te dik is, kan de werking van het apparaat hinderen, maar een karabiner die te dun is kan het touw zo ver tegen de Click-up aandrukken dat het heel moeilijk wordt om deze te ontlasten. De karabinerbalk moet 12mm zijn. Dit zijn redelijk veel eisen en er zijn wel karabiners te vinden die aan deze eisen voldoen, maar wij adviseren sterk om de meegeleverde karabiner te gebruiken.

Hoe zit dat met de NKBV 'safebiner' eis? 
Een terechte vraag: er zijn in de afgelopen jaren regels opgesteld over het gebruik van verschillende soorten karabiners. De laatste tijd zijn er alleen zo veel nieuwe soorten karabiners op de markt verschenen, dat de NKBV de richtlijnen heeft aangepast. Belangrijkste regel is dat je je verstand moet gebruiken en je bewust moet zijn van de voor en nadelen van verschillende types karabiners. Vervolgens moet je je afvragen waar je ze voor gaat gebruiken en of ze hiervoor geschikt zijn. Meer kun je lezen op deze pagina van de NKBV.

Het gebruik van een extra beveiligde karabiner is vooral relevant voor het indirect inbinden van de klimmer. De klimmer beweegt veel en daarbij kan de karabiner kantelen of kan het touw langs de sluiting schuren en kan dus ook de sluiting van de karabiner onbedoeld geopend worden. Om deze reden moet de klimmer bij het indirect inbinden dus een extra beveiligde karabiner gebruiken. De zekeraar staat stil of beweegt beperk (hij zet niet meer dan een aantal stappen) en er loopt geen touw direct door de karabiner van de zekeraar. Hiermee wordt de kans dat de sluiting van zijn karabiner bewogen wordt en het apparaat per ongeluk uitgeklikt wordt nul. Wel is er een kans dat als er heel weinig spanning op het touw staat, zijn karabiner zou kantelen. De karabiner die meegeleverd wordt met de Click-up heeft een aparte sluiting die voorkomt dat de karabiner kan kantelen en dus dwarsbelast zou kunnen worden. Om deze redenen is het zekeren met de meegeleverde karabiner met schroefsluiting volkomen veilig. Uiteraard blijven alle basis veiligheidsregels van kracht en dienen de klimmer en zekeraar een degelijke buddy-check uit te voeren voor ze starten en dus ook te controleren of de schroefsluiting gesloten is. 

Conclusie
Al met al is de click-up een ideaal zekerapparaat voor het sportklimmen. Hij werkt soepel en is zeer gebruiksvriendelijk. Bovendien is het een heel veilig apparaat. Je kunt probleemloos de meegeleverde karabiner gebruiken, alleen let erop dat je deze karabiner niet gebruikt als klimmer! 

Hier staat een uitstekend filmpje van de Duitse Alpenvereniging over het gebruik van de Click-up en de voor- en nadelen.
(Wij adviseren wel om nog steeds bij dan wel over te pakken bij het remtouw, ten behoeve van het behoud van goede gewoontes ;-)

Mocht je het gebruik van een schroefkarabiner toch onprettig vinden bij het zekeren, dan kunnen wij deze triple-action karabiner aanbevelen om mee te zekeren (NIET om indirect mee in te binden bij het klimmen). Deze heeft exact dezelfde afmetingen als de meegeleverde schroefkarabiner.